23948sdkhjf

Norskt biotechbolag utlicensierar cancerläkemedel

Norska Lytix Biopharma har slutit ett avtal med amerikanska Verrica Pharmaceuticals om utlicensiering av företagets läkemedelskandidat mot olika former av hudcancer.

Substansen LTX-315 som Lytix utvecklar är en onkolytisk peptid med målsättningen att bli först i en ny klass läkemedel. Läkemedlet injiceras direkt i tumören för att stimulera immunförsvaret att attackera cancerceller.

Affären mellan det norska och det amerikanska företagen ska ge Lytix upp till sammantaget 113,5 miljoner dollar, dels som förhandsbetalning, dels som betalningar i samband med att milstoplar uppnås. Verrica kommer efter affären vara ansvarig för utveckling samt regulatoriskt och kommersiellt arbete. Lytix ansvarar för tillverkningen av den aktiva substansen.

"Vi är glada över att ingå det här samarbetet med Verrica, som har betydande expertis inom området dermatologi. Vårt ledande läkemedel, LTX-315, har visat mycket lovande effekt- och säkerhetssignaler hos cancerpatienter i fas I/II-studier och vi är entusisatiska över att partnerskapet med Verrica kommer att utvidga tillämpningarna för LTX-315", säger Øystein Rekdal, vd för Lytix Biopharma, i ett pressmeddelande.

I och med affären får Verrica rättigheterna att utveckla och kommersialisera LTX-315 för samtliga maligna och premaligna dermatologiska indikationer, med undantag av metastaserande melanom och metastaserande merkelcellskarcinom.

Artikeln är en del av vårt tema om Finans.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063