23948sdkhjf

KI:s rektor förordar munskydd när universitetet öppnas upp

Till skillnad mot Folkhälsomyndighetens tar nu KI:s rektor ställning för användning av munskydd.

Det finns inget recept på hur man öppnar upp ett universitetscampus under en pandemi, det skriver Ole Petter Ottersen, rektor för Karolinska institutet, på sin blogg. Universiteten runt om i Norden har valt olika strategier och enligt Ottersen är ett öppnande av campus ”mer en konst än en vetenskap”.

Inför höstterminen ska försiktighetsåtgärder tas vid på KI, åtgärder som sträcker sig lite längre än Folkhälsomyndighetens rekommendationer. Han anser det motiverat eftersom KI är ett medicinskt universitet och eftersom Folkhälsomyndighetens rekommendationer riktar sig till allmänheten och inte är anpassade till KI:s specifika aktiviteter.

Ottersen lutar sig mot den senaste tidens forskningsframsteg när han förklarar att hans och KI:s utgångspunkt är att viruset kan sprida sig genom luft i form av aerosoler och i större droppar, men också genom förorenade ytor.

– Detta belyser behovet av effektiv ventilation och tillräckliga rengörings- och saneringsförfaranden, skriver han på sin blogg.

Han går också ett steg längre än Folkhälsomyndigheten och tar ställning i frågan om andningsskydd och munskydd som förebyggande åtgärd för att förhindra smitta. En fråga där den svenska strategin har kritiserats internationellt.

– Vi rekommenderar också att man använder ansiktsmasker i situationer där fysiskt avstånd kan vara svårt eller omöjligt att observera. På detta sätt tar vi ställning för att ansiktsmaskernas effektivitet inte längre kan ifrågasättas.

I sin text skriver han också att forskning kopplat till covid-19 har haft topprioritet under den senaste tiden, något som skapat en undanträngningseffekt för annan forskning. Framöver ska även studier inom andra områden få ta plats att växa.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.079