23948sdkhjf

Isofol tecknar licensavtal med japanska Solasia

De kliniska studierna har pågått i Japan sedan februari. Nu får det lokala företaget utökat ansvar.

Det japanska läkemedelsföretaget Solasia har ingått ett licensavtal med det svenska biotech-bolaget Isofol för att utveckla läkemedelskandidaten arfolitixorin som första linjens behandling av patienter med metastaserad tjocktarmscancer i Japan. 

– För Isofols del är det här en jättegrej som kommer göra att vi sparar mycket tid. När man förhoppningsvis får ett godkännande blir Solasia ansvariga för kommersialiseringen av produkten i Japan, säger Ulf Jungnelius, vd för Isofol, till Life Science Sweden. 

Den japanska marknaden har lockat Isofol eftersom det är den näst största marknaden för cancerläkemedel efter USA, menar Ulf Jungnelius. Att sammarbetspartnern till slut föll på Solasia var ganska väntat. 

– Vi ville ha dem eftersom de har ett bra track record när det gäller onkologisk klinisk utveckling. De har också ett nätverk när det gäller prövare och kliniker, så man behöver inte börja från början. I det här avtalet ligger också en möjlighet för oss att expandera antalet indikationer i Japan tillsammans med Solasia. Det vore en jättestor sak om vi kan få en utövad indikation lokalt. 

Isofol kommer få in drygt 100 miljoner dollar, motsvarande 890 miljoner kronor, om företaget uppnår samtliga milstolpar av den kliniska och regulatoriska processen samt försäljningen. Avtalet innebär därmed ett extra klirr i kassan som välkomnas varmt. 

– När det gäller klinisk utveckling är det extremt dyrt och det är klart att det här blir en avlastning på resten. Det ger oss en större frihet och det innebär att vi kan göra fler saker som vi har på vår önskelista. 

Läkemedelskandidaten arfolitixorin undersöks i den kliniska fas III-studien Agent som genomförs på totalt 90 kliniker i USA, Kanada, Europa, Australien, och Japan.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.081