23948sdkhjf

Nytt nummer ute

I nya numret av Life Science Sweden tittar vi närmare på läkemedelsföretagens miljöarbete och fördjupar oss i flera aspekter av coronaviruset.

Ur innehållet:

Granskning
Läkemedelsföretagen håller precis som många andra stora företag en hög profil när det kommer till miljöarbetet. Men när Life Science Sweden vill få reda på detaljer är det locket på och några offentliga uppgifter finns inte heller. ”Att kunna bevisa att man har låga utsläpp borde vara värt några spänn”, säger Joakim Larsson, professor i miljöfarmakologi, i Veronica Alvarez reportage om läkemedelsföretagen och miljön.

Nyheter
Hur var det första halvåret med corona för life science-branschen? Vi har talat med flera företag inom läkemedelssektorn.

Nyheter
I somras kom en studie som pekade på att läkemedlet dexametason har god effekt mot covid-19. Nu visar siffror som Life Science Sweden har begärt ut från E-hälsomyndigheten att det fick snabbt genomslag i svensk sjukvård. Hur viktiga har de medicinska framstegen mot covid-19 som uppnåtts hittills varit för att minska dödlighet och andra konsekvenser av den smittsamma sjukdomen? Flera infektionsläkare ger sin syn på saken.

Intervju
Kemisten Martin Högbom blev i våras invald i Kungliga Vetenskapsakademien. ”Jag blev först jätteförvånad, men sen förstås jätteglad när jag förstod vad det innebar.”

Medicinhistoria
År 1984 rekryterade Karolinska sjukhuset den välmeriterade norske hjärtkirurgen Bjarne Semb. Han kom att leda den första lyckade transplantationen med ett konstgjort hjärta i Europa. Men hans insats kom att bli omdiskuterad och på sjukhuset uppstod en konflikt som än idag sätter spår.

Krönika
”När covid-19 slog till tidigare i år var det påfallande hur snabbt life science-industrin ställde om för att leverera både medicinteknik, behandlingar och vaccin. Inte för att det finns något altruistiskt tänk om att vår bransch ska rädda världen, utan för det är så en livskraftig industri agerar.” SDS Life Science grundare Anna Törner skriver om läkemedelsindustrins uppgift i samhället och om vilka föreställningar som finns om den.

Krönika
”En uppenbarelse kom i ett av många videomöten. Det var en för mig ny tanke om hur vi bättre kan överbrygga kompetensbrister genom våra nyfunna arbetssätt.” STUNS Life science verksamhetsledare Björn Arvidsson skriver om hur vi kan finna styrkorna i pandemins konsekvenser och ger ett förslag på förbättring.

Mötesspecial
Vi har intervjuat några av talarna på Life Science Swedens möte ”Bioscience - Research Through Innovative Technologies” som hålls den 10 november. Här kan du läsa mer om de möten som vi planerar i höst. Närmast är de två digitala konferenserna ”The Future of Swedish & Danish Life Science” och ”New Updates in Drug Formulation & Bioavailability”.

Trevlig läsning!

Samuel Lagercrantz, chefredaktör

Prenumerera för halva priset!

Just nu kan du prenumerera på Life Science Sweden i ett år till halva priset. I prenumerationen ingår papperstidningen (4 utgåvor/år) och den digitala tidningen (plus-artiklar och vårt arkiv av tidigare utgåvor som e-tidningar). Här kan du teckna en prenumeration i ett år för endast 748 kr ex moms (ord. pris 1 495 kr).

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063