23948sdkhjf

Pledpharma förvärvar RTT

De två företagen ska tillsammans fortsätta utvecklingen av särläkemedel.

Särläkemedelsbolaget Rare Thyroid Therapeutics (RTT) har blivit uppköpt av forskningsbolaget Pledpharma. Efter tillträdet i början av november 2020 kommer bolaget att byta namn till Egetis Therapeutics.

Genom förvärvet fokuserar Pledpharma på utveckling och kommersialisering av läkemedel i senklinisk fas.

– Förvärvet av RTT är ett viktigt steg till ett bolag med strategisk inriktning mot det attraktiva särläkemedelssegmentet med Aladote och Emcitate som bolagets viktigaste tillgångar i långt framskriden utvecklingsfas. RTT-teamet är specialiserat på särläkemedel och kommer att komplettera Pledpharmas organisation som är fokuserad på utveckling i sen fas, säger Pledpharmas vd Nicklas Westerholm, i ett pressmeddelande.

RTT är baserat i Stockholm och specialiserar sig på utveckling av läkemedel mot ovanliga sjukdomar kopplade till rubbningar i sköldkörtelsignalering. En av dessa rubbningar är medfödd MCT-8 brist, Allan-Herndon-Dudley Syndrom, som leder till rubbningar i kroppens transportsystem och där det idag inte finns någon behandling. Ungefär 1 av 70 000 män drabbas av MCT8-brist. RTT har avslutat sin fas 2b-studie med läkemedelskandidaten Emcitate för behandling av sjukdomen.

Pledpharma har utvecklat läkemedlet Aladote mot akuta leverskador till följd av paracetamolförgiftning. Läkemedlet har genomgått en proof of principle- studie. 

Bolagets mål är att lansera både Emcitate och Aladote i EU och USA inom cirka tre år. Bägge läkemedlen har beviljats särläkemedelsstatus i både EU och USA.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.125