23948sdkhjf

Miljardsatsning ska lyfta datadriven life science

Knut och Alice Wallenbergs stiftelse gör en långsiktig storsatsning på datadriven life science och avsätter ytterligare 50 miljoner till forskningsprojekt om covid-19 på Scilifelab.

Stiftelsen investerar 3,1 miljarder fram till och med 2032 i datadriven life science. Målet är att göra Sverige till en världsnation inom området och anslagen ska finansiera forskning av 100-tals doktorander och postdoktortjänster. Dessutom ska 39 toppforskare rekryteras.

– Här ska grundforskning inom livsvetenskaperna möta beräkningskraften i superdatorer, vi har nyss bidragit till en sådan i Linköping, och AI, som vi jobbar med i vårt projekt WASP. Det kommer att leda till nya upptäckter och dra kompetens till Sverige, säger Marcus Wallenberg till Dagens Nyheter.

I ett pressmeddelande från stiftelsen framhålls datadriven forskning inom följande fyra områden som priorierade:

- cell och molekylärbiologi
- evolution och biodiversitet
- precisionsmedicin och diagnostik
- smittspridning och infektionsbiologi

Knut och Alice Wallenbergs stiftelse har tidigare den här månaden meddelat att stiftelsen ger anslag på ytterligare 50 miljoner kronor till covid-19 relaterad forskning vid Scilifelab. Anslaget är en uppföljning på stiftelsens anslag till Scilifelab för covidforskning i våras som resulterade i 67 projekt med syfte att bekämpa covid-19.

– Ett mycket omfattande forskarnätverk skapades genom det nationella programmet, en resurs som är viktig att behålla för att förbättra kunskapsläget och för nya forskningsgenombrott både när det gäller pågående och eventuellt kommande pandemier. Det finns fortfarande väldigt många obesvarade frågor vilket gör ytterligare satsningar nödvändiga, säger Peter Wallenberg Jr, ordförande för Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse i ett pressmeddelande.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094