23948sdkhjf

Köldtabbe bakom tillfälligt stopp för Modernas vaccin

Över 2 000 doser av Modernas vaccin har förvarats för kallt under transporten. Flera regioner har nu stoppat användandet av vaccinet.

Det rör sig om totalt cirka 2 100 doser av Modernas vaccin mot covid-19 som levererats till Gävleborg, Dalarna, Halland, Värmland och Östergötland. Under transporterna ska vaccinet ha förvarats i temperaturer under den rekommenderade gränsen på minus 40 grader som gäller för Modernas vaccin.

Folkhälsomyndigheten ska nu utreda om detta har påverkat vaccinets skyddseffekt, och tills vidare stoppar regionerna användandet av doser ur de aktuella leveranserna.

Omkring 1 000 av doserna ska redan ha använts. På sjukhuset i Hudiksvall fick cirka 100 medarbetare under torsdagen en första dos av vaccinet från Moderna. De kommer att kontaktas under dagen.

– Vi beklagar det som hänt och betraktar det som olycksfall i arbetet. Vi utgår från att orsaken till den felaktiga hanteringen utreds och att det inte kommer att hända igen. Enligt den information vi har är det värsta som kan hända att vaccinet är overksamt, och då kommer vi att erbjuda ny vaccination, säger Tina Mansson Söderlund, biträdande hälso- och sjukvårdsdirektör i region Gävleborg i ett pressmeddelande.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.079