23948sdkhjf

Branschstandard ska säkra kapital till life science-bolagen

En ny branschstandard har tagits fram för vilken information life science-bolag ska lämna i samband med börsnoteringar, nyemissioner och annan kapitalanskaffning.

Svensk life science ligger långt fram när det gäller att ta in finansiering via börsen. För att säkra en långsiktig tillgång till riskvilligt kapital till branschen har nu Sweden Bio i samarbete med marknadsplatserna Nasdaq och Spotlight enats om vilka uppgifter bolagen ska tillhandahålla i samband med ägarspridning.

De riktlinjer som branschen tidigare arbetat fram skärps nu till att gälla som branschstandard, och de ska även utvecklas mot att omfatta ”technical readiness level”.

Utformningen av branschstandarden går att läsa här.

Riktlinjerna är inte tvingande men kommer i hög grad att gälla som praxis i finansanalytikerna och marknadsplatsernas arbete att bedöma och värdera bolagen.

– Om man använder sig av den här modellen som branschstandarden anger så kommer det också vara lättare för bolagen att attrahera kapital. Vi använder det vid vår bedömning och uppmuntrar rådgivare till att efterfråga det mer, säger Spotlights vd Peter Gönczi i ett pressmeddelande.

Christina Herder, COO vid Medivir, är ordförande för arbetsgruppen som ligger bakom branschstandarden. Hon säger i en kommentar att det är viktigt för bolagen att av rent affärsmässiga skäl följa standarden.

– Den information som vår branschstandard anger att bolagen bör kunna ge, är grundläggande uppgifter som bolagen i ett tidigt skede behöver ha insikt om för egen del. Detta för att kunna göra en långsiktigt lyckad utvecklingsresa. Det kommer att leda till ett mer välgrundat och stabilare inflöde av finansiering.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.141