23948sdkhjf

Astra Zenecas vaccinresultat ifrågasätts i USA

Astra Zeneca berättade på måndagen om goda resultat för företagets covid-19-vaccin i en fas III-studie. Men nu ifrågasätter amerikanska myndigheter om bilden av studien verkligen är korrekt.

Enligt Astra Zenecas beskrivning ska studien bland annat ha visat att vaccinets effektivitet mot symtomatisk covidsjukdom är 79 procent, och 100 procent mot allvarlig sjukdom som leder till sjukhusvistelse, som Life Science Sweden tidigare rapporterat. Bland de deltagare i studien som var över 65 år ska vaccinet ha haft en 80-procentig effektivitet.

Men beskrivningen har fått de oberoende experterna i Data and Safety Monitoring Board (DSMB) att reagera. Enligt dem kan Astra Zeneca ha använt sig av föråldrad data, och därmed gett en ofullständig bild av vaccinets effektivitet.

Expertgruppen har uttryckt sitt tvivel för bland annat Niaid, USA:s, nationella institutet för allergier och infektionssjukdomar.

"Vi uppmanar företaget att arbeta tillsammans med DSMB för att granska effektivitetsdatan och försäkra sig om att den mest korrekta och uppdaterade datan offentliggörs så snabbt som möjligt", skriver Niaid på sin hemsida.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.078