23948sdkhjf

Astra Zenecas vaccin ska ges igen – men bara till äldre

Det är åter fritt fram att använda Astra Zenecas vaccin – men bara för personer från 65 år och uppåt. För yngre åldersgrupper förlängs det tillfälliga stoppet i väntan på en utredning om eventuella allvarliga biverkningar.

– Vi har landat i att Astra Zenecas vaccin är väldigt effektivt, och att det finns ett stort behov av skydd mot covid-19 bland äldre, inte minst när vi ser en ökande smittspridning, sa statsepidemiolog Anders Tegnell vid en pressträff på torsdagseftermiddagen.

De sällsynta misstänkta biverkningar som inrapporterats som rör blodproppar i kombination med låga nivåer av blodplättar har inte drabbat äldre i någon större omfattning.

– Däremot finns det ett antal sådana fall för personer under 65 år och därför fortsätter vi med pausen i den gruppen tills vi får mer uppgifter, sa Anders Tegnell.

Tidigare samma dag offentliggjorde Läkemedelsverket sin inställning att fördelarna överväger riskerna, trots "möjlig koppling till mycket sällsynta fall med blodproppar och låga nivåer av trombocyter".

Läkemedelsverket uppmanar hälso- och sjukvårdspersonal att vara observanta på "tecken och symptom förenliga med tromboembolism eller trombocytopeni".

I Danmark fattade Sundhetsstyrelsen på torsdagen ett beslut i en annan riktning och förlängde stoppet för Astra Zenecas vaccin med tre veckor.

– Det kan inte uteslutas att det finns en koppling mellan vaccinet och den ovanliga sjukdomsbilden med ett lågt antal blodplättar och blodproppar, sa Tanja Erichsen, direktör på Sundhedsstyrelsen, vid en presskonferens, rapporterar nyhetsbyrån TT.

Under onsdagen kom en uppdatering angående effektiviteten hos Astra Zenecas vaccin. Tidigare uppgav företaget att vaccinet enligt en fas III-studie hade en effektivitet mot insjuknade på 79 procent, men fick då kritik av amerikanska myndigheter för att ha använt föråldrad data.

Efter ytterligare utredning har nu Astra Zeneca kommit fram till att effektiviteten var något lägre, 76 procent. I åldersgruppen 65+ var dock effektiviteten högre än så, 85 procent. Skyddet mot allvarlig sjukdom uppges ha varit hundraprocentig i studien.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.093