23948sdkhjf

Ny rapport belyser investeringar i skandinavisk life science

Flera parametrar pekar på att investeringarna i life science har hållit sig på en stabil nivå trots pandemin. Det enligt en konsultrapport som också lyfter fram behovet av mer venturekapital och större samverkan mellan de skandinaviska länderna för en fortsatt gynnsam utveckling.

Det skandinaviska life science-ekosystemet är underfinansierat av venturekapital. Det finns många projekt som är värda att investera i, men antalet venturefonder är för få, säger Johan Ny, vd för konsultföretaget Ny Consulting, till Life Science Sweden.

Skånebaserade Ny Consulting har för tredje gången gjort en analys av investeringsklimatet inom life science-sektorn och en av slutsatserna är att det finns utrymme för fler venturekapital-fonder som investerar i sektorn.

I den första rapporten som kom 2016 var fokus på Öresundsregionen. Den nya analysen är vidgad till att gälla hela Sverige samt Danmark och Norge.

Internationella investerare ser Skandinavien som en enhet och därför har vi med hela Skandinavien i vår analys, säger Johan Ny.

Som bakgrund till rapporten har konsultföretaget genomfört intervjuer med drygt 30 personer. De intervjuade är bland annat investerare på venturekapitalbolag, affärsänglar och branschföreträdare. Företaget har också använt sig av databaser som Thompson Reuters Refinitiv.

Rapporten visar bland annat att skandinaviska life science-företag gjorde lika många nyemissioner 2020 som 2019.

Trots att pandemin innebar stora utmaningar fortsatte investeringarna i både privata och publika bolag. Det verkar som att ekosystemets attraktionskraft bland investerare bibehölls under pandemins första år.

Även de summor som har ingått i nyinvesteringarna, aktiekursutvecklingen och värderingar vid IPO pekar på att life science-sektorn gick starkt pandemin till trots.

Johan Ny påpekar att det kan vara så att rapporten inte fångat alla investeringar som gjorts i Skandinavien, då inte alla blir publika.

De resultat vi presenterar bygger på det vi kunnat se i databaser, bolagshemsidor och i kvalitativa källor. Det ger en bra indikation, men sannolikt inte en helt fullständig bild.

Enligt de data som Ny Consulting redovisar var USA det ursprungsland för investerare utanför Norden som gjorde flest investeringar i skandinaviska life science-bolag 2019 och förra året. Storbritannien var på andra plats.

Det är spännande att Skandinavien lyckas attrahera investeringar från USA som är den viktigaste marknaden i världen. Vi vet att Storbritannien har en trendsättande finansiell sektor och också är ett väldigt viktigt land i de här sammanhangen, säger Johan Ny och tillägger att det kan komma att påverkas av Brexit.

Han framhåller att det är viktigt att det finns starka lokala aktörer som kan syndikera med utländska investerare i de skandinaviska länderna och att det är viktigt med samverkan länderna emellan då det ger stora fördelar för sektorn om respektive lands styrkor kombineras.

Styrkor för de olika länderna är bland annat:

– Danmark har ett komplett ekosystem då det finns både små life science-företag och stora läkemedelsföretag i landet.

Sverige har en effektiv akademisk kommersialiseringsprocess och erbjuder möjligheter för företag att notera sig i tidig fas vid tre olika marknader i Stockholm.

– I Norge görs det stora investeringar i life science både med privata och offentliga medel.

Här kan du ladda ner rapporten:

Scandinavian Investor Climate Report 2021

Den 2 september arrangerar Life Science Sweden mötet The Future of Swedish & Danish Life Science som i år bland annat har tema finans, investeringar och precisionsmedicin. Kongressen anordnas i samarbete med Medicon Village och Medicon Valley Alliance. 

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078