23948sdkhjf

Pharmiva satsar på kvinnohälsa – börsnoteras idag

 I över fem år har Lundabolaget Pharmiva arbetat med utvecklingen av en ny behandling mot bakteriell vaginos. I dag, onsdag, börsnoteras bolaget på Nasdaq First North och därpå väntar den stora lanseringen.

– Vi vill ge kvinnor en ny behandlingsform som inte bara tar bort symtomen utan även botar sjukdomen utan att man behöver använda antibiotika, säger företagets vd Christina Östberg Lloyd.

I samband med börsnoteringen på onsdagen har företaget genomfört en nyemission på 35 miljoner kronor. Pengarna behövs för att bygga upp bolagets styrka och kompetens inför lanseringen av bolagets första produkt Vernivia. Bland annat kommer flera nyanställningar att ske under året.

– Under våren gör vi en "mjuklansering" på marknaden genom en användarstudie. Sedan tänker vi satsa på en fullskalig lansering i början av nästa år, säger Christina Östberg Lloyd.

Vernivia är en antibiotikafri vaginalmousse mot bakteriell vaginos, en mycket utbredd sjukdom som drabbar var tredje kvinna i fertil ålder. Det finns undersökningar som tyder på att bara tre av tio kvinnor söker hjälp för åkomman, som många ser som en "pinsam sjukdom".

– Bakteriell vaginos är en allvarlig infektion som orsakar både fysiskt och psykiskt lidande och kan leda till allvarliga medicinska komplikationer. Behovet är stort av en antibiotika- och receptfri behandling, säger Christina Östberg Lloyd, som ser en stor outnyttjad potential inom området.

Enligt Pharmiva visar kliniska undersökningar att Vernivia kombinerar utläkning av infektionen med snabb symtomlindring utan att orsaka några problematiska biverkningar. Produkten är CE-märkt enligt klass IIa och genomgår nu avslutande kliniska studier.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109