23948sdkhjf

20 fall av indisk virusvariant i Sverige

Den indiska virusvarianten är värre än den brittiska varianten, enligt professor Joakim Dillner vid Karolinska Institutet.

De 20 fall som har konstaterats i Sverige har rapporterats från vecka 12 till och med vecka 17, rapporterar Ekot. Majoriteten av fallen är kopplade till resor till Indien men fem fall är inte det och utreds fortfarande. Det är ännu oklart hur smittsam den indiska varianten som orsakar covid-19 är men i Storbritannien har oron ökat då antalet bekräftade fall av denna variant ökat på två veckor från 500 till över 2 000.

– Jag tycker att det är ganska tydligt att den är värre än den brittiska varianten så att den med största sannolikhet kommer ta över om det inte händer någonting väsentligt angående bättre smittskydd eller bättre immunitetsläge, säger Joakim Dillner, professor i infektionsepidemiologi vid Karolinska institutet, till Ekot.

Världshälsoorganisationen, WHO, har klassat den indiska virusvarianten som mer smittsam än de övriga varianterna av covid-19. I nuläget verkar vaccinet fungera mot den indiska varianten.

Folkhälsomyndigheten bedömer att nuvarande åtgärder räcker för att motverka smittspridningen.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

Sänd till en kollega

0.11