23948sdkhjf

Vaccinering av husdjur mot covid-19 har inletts i Ryssland

I Ryssland har vaccination av husdjur mot covid-19 inletts i flera regioner.

Vaccinationen sker med det ryska vaccinet Carnivak-Cov, som är det hittills enda covidvaccin i världen som godkänts för djur, rapporterar den ryska nyhetsbyrån Ria Novosti.

Vaccinationerna, som inte är kostnadsfria, utförs på både statliga och privata veterinärkliniker i bland annat Moskvaregionen.

I mars meddelade ryska myndigheter att tester med Carnivak-Cov utförts i bland annat hundar, katter, minkar och rävar, och att samtliga dessa djur utvecklade antikroppar mot viruset.

Enligt Sveriges veterinärmedicinska anstalt, SVA, finns det rapporter om att sars-cov-2-viruset har hittats i katter och hundar efter att deras ägare insjuknat i covid-19. I de fallen har hundarna varit symtomfria, medan katterna har haft övergående symtom från luftvägar och mag-tarmkanal. Utöver det har smittspridning från katt till katt, samt från iller till iller, påvisats i experimentella studier.

SVA gör bedömningen att "den pågående covid-19-epidemin drivs av smittspridning mellan människor och att eventuell smittspridning som sker från djur till människa i dagsläget är försumbar".

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

Sänd till en kollega

0.11