23948sdkhjf

Israelisk rapport: Möjlig koppling mellan vaccin och hjärtmuskelinflammation

En möjlig, men inte bevisad koppling mellan Pfizer/Biontechs covid-19-vaccin och en mindre antal fall av myokardit – inflammation i hjärtmuskeln – har identifierats av Israels hälsoministerium.

Av drygt fem miljoner personer som fått vaccinet i Israel har 275 fall av myokardit rapporterats in, enligt en rapport som tagits fram på uppdrag av Israels regering och refereras av bland andra Reuters och Dagens Nyheter.

Unga män är överrepresenterade, och de flesta som drabbats ska ha fått milda symtom och fått tillbringa som mest fyra dagar på sjukhus.

Rapporten talar om "en sannolik koppling mellan att få den andra dosen Pfizervaccin och uppkomsten av myokardit bland män i åldrarna 16 till 30".

Pfizer uppger i en kommentar att man är medvetna om uppgifterna, men menar att kopplingen till vaccinet inte är bevisad.

Även den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA:s säkerhetskommitté PRAC har granskat uppgifter om fall av myokardit i samband med vaccinering med Pfizer/Biontechs vaccin, men har hittills inte funnit något som tyder på att vaccinet är orsaken. "EMA övervakar frågan noga", skrev myndigheten på sin hemsida i slutet av maj i samband med att vaccinet godkändes för barn i åldern 12-15 år.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

Sänd till en kollega

0.047