23948sdkhjf

Stort utbyte mellan svensk och dansk life science

Nära 1 000 personer inom life science-sektorn pendlar mellan Sverige och Danmark. Det framgår av en ny rapport.

Sedan Astra Zeneca lämnade Lund, för mer än 10 år sedan, har gemensamma kraftansträngningar från universitet, regionen och näringsliv fått life science-sektorn att blomstra på nytt i södra Sverige. På bara sex år, sedan 2015, har det bildats 92 nya life science-företag i Skåne, varav 70 procent finns i Lund.

Danmark har å sin sida lyckats behålla sina stora läkemedelsföretag som Novo Nordisk, Lundbeck och Leo Pharma.

Øresundsinstituttet  och Medicon Valley Alliance presenterar nu den den största studien hittills om det gränsregionala life science-samarbetet i Öresundsregion. Det område som undersökts är det som ofta kallas Greater Copenhagen och som framför allt omfattar Själland i Danmark och Skåne i Sverige.

Av studien framgår det att minst 800 personer pendlar från Skåne till Själland för att arbeta inom life science-sektorn och minst 100 personer pendlar åt andra hållet för att arbeta inom sektorn i Skåne. Det danska företag där flest skåningar arbetar är Novo Nordisk som har över 200 svenskar anställda på den danska sidan av Öresundsbron.

De flesta av personerna som pendlar över Öresundsbron för arbeta inom sektorn har hög utbildning. Minst 20 av vd:arna för de skånska life science-företagen pendlar från Själland.

Enligt studien bygger utbytet fråmst på personliga kontakter och det finns nationella strukturer som försvårar samarbetet mellan universiteten i Skåne och på Själland. 

Studien bygger bland annat på djupintervjuer med 53 personer inom sektorn.

Läs hela rapporten:

Life Science Across the Øresund

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.125