23948sdkhjf

Opdivo EU-godkänns mot återfall i matstrupscancer

Läkemedlet Opdivo har godkänts av EU-kommissionen som behandling mot återfall hos patienter med matstrupscancer eller cancer i övergången mellan matstrupe och magsäck.

Tumörer i matstrupen är den åttonde vanligaste cancerformen i världen och den sjätte vanligaste orsaken till cancerrelaterade dödsfall globalt. I Sverige får cirka 500 person per år diagnosen, och ytterligare ett antal får diagnosen cancer i övergången mellan matstrupe och magsäck.

Nu har EU-kommissionen godkänt Opdivo från Bristol-Myers Squibb som adjuvant behandling för vuxna patienter i de bägge patientgrupperna som har kvarvarande mikroskopisk sjukdom, efter att de först fått kemoradioterapi följt av komplett kirurgisk resektion.

Godkännandet grundar sig på resultat från en fas III-studie, där behandling med Opdivo fördubblade den sjukdomsfria överlevnaden jämfört med placebo.

– Våra studier har visat att användningen av immunterapi i tidigt stadium kan förhindra återfall av cancer för vissa patienter, säger Anna Åleskog, medicinsk direktör på Bristol-Myers Squibb Sverige, i ett pressmeddelande.

Beslutet från kommissionen innebär att Opdivo är den första och hittills enda godkända adjuvanta immunterapibehandlingen inom EU för behandling vid matstrupscancer eller cancer i övergången mellan matstrupe och magsäck.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.172