23948sdkhjf

Regeringen säkrar 2,2 miljoner doser av Novavax covidvaccin

Regeringen har tecknat ett förköpsavtal med vaccintillverkaren Novavax om leverans av upp till 2,2 miljoner doser av företagets covidvaccin.

Novavax vaccinkandidat genomgår sedan februari granskning av den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA, och köpet av vaccindoser är villkorat av ett framtida godkännande.

Det rör sig om ett rekombinant proteinvaccin där spikeprotein i form av nanopartiklar kombinerats med den svenskutvecklade adjuvansen Matrix-M för att förstärka immunförsvaret. Tillverkningen av adjuvansen sker bland annat i Uppsala, som Life Science Sweden tidigare berättat.

Det faktum att proteinvaccinet använder en annan teknologi än mRNA-vaccin kan, enligt regeringen, göra det mer lämplig för vissa individer.

”Avtalet med Novavax ligger i linje med den strategi som Sverige har med en bred portfölj av vacciner mot covid-19. Syftet med att köpa in mer vaccin är att sprida riskerna samt ta höjd för olika scenarier vad gäller pandemins utveckling”, skriver regeringen i ett pressmeddelande.

Novavax vaccin uppvisade en effekt på över 90 procent mot covid-19 och skyddade helt mot måttlig till svår sjukdom, enligt studieresultat som företaget presenterade i juni.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.078