23948sdkhjf

Vaccinbluffare har försökt lura till sig 170 miljarder

Även Sverige har drabbats av bedrägeriförsök, säger vaccinsamordnaren Richard Bergström till TT.

Enligt EU:s bedrägerimyndighet Olaf har bedragare försökt komma åt 170 miljarder kronor genom bluffkontrakt för leverans av vaccin, skriver TT.

Enligt Richard Bergström har även Sverige fått motta en del bedrägerierbjudanden. För det mesta har det handlat om lättavslöjade mejlbluffar men en del förslag har verkat seriösa. I dessa fall har det varit mellanhänder som erbjudit leverans av vaccin trots att det alltid är berörda myndigheter som direkt förhandlar med vaccintillverkarna.

– Det kanske är fem – en handfull – som förefallit vara seriösa. Tre var svenska personer. En var läkare, andra entreprenörer. De berättade hur de hade kontakter från affärer med skyddsutrustning, som kunde sälja vaccin och frågade om jag var intresserad säger Richard Bergström till TT.

– Man skulle skriva under någon form av bindande avtal och så skulle det komma tillbaka en bekräftelse, med ordernummer för produkten. De hade till och med produktspecifikationer, med korrekta formuleringar och storlekar på flaskorna. Det var ganska sofistikerat. Men sedan när jag kollade med vaccintillverkarna fick jag höra att det inte alls stämde.

Enligt Bergström finns det även uppgifter om hur kriminella försökt köpa använda vaccinflaskor för att fylla dem med ny vätska och sälja vidare.

Det finns inga uppgifter om någon myndighet i EU fallit offer för bedrägeriförsök.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.141