23948sdkhjf

Bayer startar ny fas III-studie för kronisk njursvikt

Bayer ska undersöka effekten av finerenone hos patienter med kronisk njursjukdom utan diabetes.

Än idag finns det begränsade behandlingsalternativ för personer med kronisk njursvikt som potentiellt kan leda till tidig död. Fas III-studien studien FIND-CKD ska undersöka effekten av finerone på njure, hjärta och kärl hos 1500 patienter med med kronisk njursjukdom (CKD) utan diabetes.

I studien kommer finerone att ges som tillägg till standardbehandling. Studiens syfte är att undersöka läkemedlets överlägsenhet jämfört med placebo i att fördröja utvecklingen av njursvikt hos patienterna.

– År 2017 dog uppemot 1,2 miljoner människor av kronisk njursjukdom världen över. Även om diabetes är en välkänd huvudorsak till kronisk njursjukdom globalt sett, är en betydande del av dem som insjuknar icke-diabetiker som har njursvikt av andra orsaker som till exempel högt blodtryck. För att förbättra resultaten hos patienter med njursvikt är nya behandlingar som kan rikta sig mot njurspecifika sjukdomsmekanismer mycket önskvärda, säger Hiddo L. Heerspink, professor och klinisk farmakolog vid Institutionen för klinisk farmakologi vid University Medical Center Groningen, Nederländerna och medordförande för studiens styrgrupp, i ett pressmeddelande.

Finerenone har i två tidigare publicerade fas III-studier pekat på positiva fördelar hos patienter med kronisk njursjukdom och patienter med diabetes typ-2. I juli godkändes finerenone av FDA baserat på resultaten från fas III-studien FIDELIO-DKD som inkluderade patienter med njursvikt och samtidig typ 2-diabetes.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078