23948sdkhjf

Pfizer påbörjar vaccinprogram mot influensa

Pfizer har rekryterat den första patienten för sin mRNA-baserade vaccinstudie mot influensa.

Pfizer meddelar i ett pressmeddelande att de doserat den första patienten i en klinisk fas 1-studie med en singeldos mRNA-vaccin mot influensa hos friska vuxna.

Pfizers influensavaccin-program är den första i en serie av program där Pfizer ska leverera mRNA-teknik för influensa. Bolaget kommer även att titta närmare på utvecklingen av mRNA-teknik för respiratoriska virus och kombinationer av vaccin för att skydda mot fler än ett virus, och även utveckla mRNA-tekniken för onkologiska och genetiska sjukdomar.

– COVID-19-pandemin tillät oss att leverera den enorma vetenskapliga möjligheten för mRNA. Influensa är fortfarande ett område där vi ser ett behov av vacciner som kan resultera i förbättrad effektivitet under en given säsong, och vi tror att mRNA är den perfekta tekniken för att ta sig an denna utmaning för att förändra globala hälsoutfall, säger Kathrin U. Jansen, Ph.D., Senior Vice President and Head of Vaccine Research & Development på Pfizer, i ett pressmeddelande.

Nuvarande säsongsbetonade influensavacciner ger normalt i bästa fall 40 till 60 procents skydd mot cirkulerande virusstammar. mRNA-baserade influensavaccin är enklare att tillverka än nuvarande influensavaccin och mRNA-vaccin kräver endast en genetisk sekvens av influsenaviruset. mRNA-teknikens flexibilitet och snabba tillverkning ger bättre möjligheter att matcha och anpassa vaccinet till rådande virusstammar som ständigt förändras. 

Varje år insjuknar ungefär fem miljoner människor allvarligt i influensa och mellan 290 000 och 500,000 människor avlider.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

Sänd till en kollega

0.14