23948sdkhjf

Nobelupptäckter kan ge nya läkemedel mot smärta

Hettan hos en chilifrukt och den kylande känslan av mentol känner vi alla till. Tack vare årets Nobelpristagare i fysiologi eller medicin vet vi nu vilka receptorerna är som reagerar på kyla, hetta och beröring, och därmed hjälper oss att tolka världen omkring oss.

I spekulationerna inför tillkännagivandet talades det om mRNA-teknik, epigenetik och T-celler men inte många hade gissat att priset skulle gå till amerikanerna David Julius och Ardem Patapoutian i år för deras upptäckter av receptorer för temperatur och beröring.

"Pristagarnas banbrytande upptäckter har förklarat en fundamental del av vår förmåga att uppfatta omgivningen", enligt motiveringen från Nobelförsamlingen vid Karolinska institutet,

David Julius använde i slutet av 1990-talet kapsaicin, ett växtämne som finns i chilifrukt och framkallar känslan av hetta, för att identifiera en sensor ska kan registrera värme i hudens nervtrådar. Ardem Patapoutian listade ut hur celler reagerar på mekaniskt tryck och upptäckte en helt ny klass av sensorer som finns både i hudens nervändar och inre organ. Bägge använde de parallellt ämnet mentol för att identifiera en receptor som aktiveras av kyla.

Det är en del av hur vi fungerar som människor, hur vi orienterar oss med omgivningen. Vi skulle inte klara oss om vi inte kunde avgöra vad som är rätt temperatur, om det är för varmt eller för kallt för oss, säger Olle Kämpe, professor i endokrinologi vid Karolinska institutet och ledamot i Nobelkommittén till Life Science Sweden.

Han exemplifierar med den till synes enkla uppgiften, att ta en kopp kaffe i en sladdrig plastmugg från automaten på jobbet.

 Det gäller att känna att den inte är för het, att kaffet inte heller är kallt, trycka precis lagom så att man inte tappar muggen, men heller inte har sönder den. Och i nästa steg ska man föra dem med millimeterprecision till munnen. Skulle man missa på en centimeter kan man få en hel kopp varmt kaffe i ansiktet.

Har upptäckten av de här receptorerna förändrat något för oss människor?

Många gånger ställer de här grundupptäckterna många fler frågor än de ger svar i början, men sedan lägger man pusslet mer och mer. Men redan är många läkemedelsföretag inne och försöker utveckla substanser för att påverka olika förnimmelser som man vill reglera, som till exempel smärta. Och man använder ju redan kapsaicin, som kommer från chilifrukt, för viss smärta.

Idag saknar många människor med kronisk smärta välfungerande behandlingsalternativ och det pågår nu studier som bygger på de två Nobelpristagarnas forskning, och som kan leda fram till bättre behandlingsstrategier mot långvariga smärttillstånd. 

Thomas Perlmann, ständig sekreterare för Nobelförsamlingen, fick tag i pristagarna bara ett par minuter innan det var dags att tillkännage priset.

 Det var otroligt glada och, såvitt jag kunde förstå, mycket förvånade. Men det var ett nöje att få ge dem de goda nyheterna, berättade han vid en presskonferens på Karolinska institutet.

Artikeln är en del av vårt tema om Nobelpriset ✨.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.099