23948sdkhjf

Modernas vaccin pausas för yngre

Covid-19-vaccinet från Moderna pausas för alla som är födda 1991 eller senare. Orsaken är signaler om risk för biverkningar som inflammation på hjärtmuskel eller hjärtsäck, meddelar Folkhälsomyndigheten.

Det rör sig om en mycket sällsynt biverkning, men beslutet grundar sig på data som pekar mot en ökad förekomst i samband med vaccination mot covid-19 hos ungdomar och unga vuxna, och främst hos pojkar och män. Sambandet är särskilt tydligt när det gäller Modernas vaccin Spikevax.

Den ökade risken ses inom fyra veckor efter vaccinationstillfället, och främst inom de två första veckorna, enligt myndigheten.

Personer i den berörda åldersgruppen rekommenderas i stället Pfizer/Biontechs vaccin. De i åldersgruppen som fått en dos av Modernas vaccin kommer i nuläget inte att erbjudas en andra dos covid-19-vaccin. Det rör sig om cirka 81 000 personer och diskussioner pågår om en lösning för den gruppen.

– Vi följer läget noga och agerar snabbt för att vaccinationerna mot covid-19 hela tiden ska vara så säkra som möjligt och samtidigt ge effektivt skydd mot covid-19, säger Anders Tegnell, avdelningschef och statsepidemiolog i ett pressmeddelande.

Beslutet gäller fram till den 1 december, då nya rekommendationer väntas.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.095