23948sdkhjf

Vaccinanläggning i Matfors köps upp av investmentbolag

Ett syndikat lett av Flerie Invest förvärvar vaccinföretaget Cobra Biologics anläggning i Matfors.

Affären innebär att Flerie Invest, där Recipharms grundare Thomas Eldered är huvudägare, och övriga investerare betalar tillsammans 52 miljoner dollar, motsvarande cirka 450 miljoner kronor, för att ta över Cobra från Charles River Inc.

– Det här förvärvet är en viktig investering för oss och passar väl in i Fleries strategi att investera inom gen- och cellterapiområdet i Europa och USA, säger Thomas Eldered i ett pressmeddelande.

Vid anläggningen i Matfors utanför Sundsvall finns förmågan att framställa DNA-plasmider för genterapier i stor skala. Cobra har bland annat tillverkat ett covid-19-vaccin som utvecklats för användning även mot muterade former av sars-cov-2 eller mot helt nya sorters coronavirus, som Life Science Sweden tidigare berättat.

Den nya enheten får namnet Northx Biologics AB.

– Jag ser fram emot att arbeta med den mycket kompetenta personalen i Matfors med att hjälpa biotech-företag att växa, och skapa en säker tillgång till läkemedel och vaccin och för att öka bereskapen framtidia pandemier, säger Ted Fjällman, delägare i Flerie Invest och ny vd för Northx Biologics, i pressmeddelandet.

Senare samma dag presenterades ett regeringsuppdrag till Vinnova att etablera en innovationshubb i just Matfors för avancerade läkemedel och vacciner i Sverige. Mer om det finns att läsa här.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

Sänd till en kollega

0.254