23948sdkhjf

Här skapas Sveriges nya innovationshubb för avancerade läkemedel

Sverige ska få en ny innovationshubb för biologiska läkemedel och vaccin. Den kommer att skapas kring den avancerade vaccinanläggning som finns i Matfors utanför Sundsvall, och som nu har gått över i svensk ägo.

Regeringen ger i uppdrag till Vinnova att etablera hubben som ska göra det möjligt för många olika aktörer, främst små och medelstora läkemedelsföretag men även universitet och högskolor, att utveckla och producera vacciner och avancerade läkemedel inom exempelvis cell- och genterapi.

Totalt satsar regeringen och Vinnova 50 miljoner kronor under två år på etableringen.

Innovationshubben ska etableras i samverkan med företaget Northx Biologics, som är ägare till anläggningen i Matfors efter en affär som offentliggjordes på fredagsmorgonen, och som Life Science Sweden berättar om här.

Etableringen av Northx Biologics är positiv för Sverige och svensk konkurrenskraft och ger en unik förutsättning att attrahera kompetenser samt fler högkvalitativa arbetstillfällen till Matfors, sa näringsminister Ibrahim Baylan (S) vid en pressträff på fredagseftermiddagen.

Vid samma pressträff deltog även Flerie Invests ägare Thomas Eldered, som aviserade stora satsningar på anläggningen i Matfors, där idag cirka 130 personer är anställda.

– Anläggningen i Matfors är unik i Sverige, och en av ett fåtal anläggningar i Europa som har potential att tillverka vaccin och avancerade biologiska läkemedel i stor skala. Vi kommer att investera för att utveckla anläggningen till en toppmodern produktionsanläggning för avancerade läkemedel och vaccin som bygger på DNA, RNA, proteiner och celler.

Enligt Thomas Eldered kommer investeringar i storleksordningen 100 miljoner kronor att ske i närtid, och "ordentliga nyanställningar" kommer att bli aktuella. 

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062