23948sdkhjf

FHM: Influensavaccin och påfyllnadsdos kan ges samtidigt

Att ge influensavaccin och covid-19-vaccin samtidigt ska inte påverka effekten, enligt Folkhälsomyndigheten, som nu rekommenderar att båda sprutor ges vid ett tillfälle.

Vaccin mot säsongsinfluensa och den tredje covid-19-vaccinsprutan kan ges samtidigt. Det enligt rekommendationer från Folkhälsomyndigheten.

– Det viktigaste är ju att få skydd mot båda de här två sjukdomarna och att det går smidigt och enkelt att få både Covid-19-påfyllnadsdos och vaccin mot säsongsinfluensa, säger AnnaSara Carnahan, epidemolog på Folkhälsomyndigheten, till Ekot.

Trots bristen på studier, har tidiga resultat från andra länder visat att effekten inte ska påverkas om man ger båda vaccin vid ett tillfälle. De lokala biverkningarna kan dock bli något kraftigare, men ska inte innebära någon fara.

Att få båda vaccinen samtidigt gäller däremot inte för de som kommer få ett förstärkt influensavaccin. Alla regioner har i år köpt in det så kallade högdosvaccinet till äldre som bor på särskilda boenden. Där ska en vecka ha gått mellan covid-19-vaccinet och influensavaccinet.

– I den här skörare populationen vill vi inte ge den samtidigt, säger AnnaSara Carnahan.

Den tredje covid-19-dosen har börjat ges till boende på särskilda boenden, för de med hemtjänst eller hemsjukvård och för de som är 80 år eller äldre.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.096