23948sdkhjf

Tablettbehandling mot covid-19 granskas löpande av EMA

Den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA har inlett en löpande granskning av molnupiravir, som vid ett godkännande kan bli det första orala antivirala läkemedlet mot covid-19 i Europa.

Molnupiravir utvecklades först mot influensa men har i mindre kliniska studier även visat sig hämma sars-cov-2-viruset.

Fas III-studier pågår, bland annat i Sverige.

De resultat som presenterats från interimsanalysen av Move-Out-studien är lovande och molnupiravir kan om det håller för EMA:s granskning bli en viktig behandling för covid-19-patienter med hög risk att utveckla allvarlig sjukdom, säger Magnus Gisslén, professor vid Göteborgs universitet, överläkare på infektionskliniken vid Sahlgrenska universitetssjukhuset och huvudprövare i den svenska delen av studien.

Molnupiravir, som utvecklas av det amerikanska läkemedelsbolaget MSD tillsammans med Ridgeback Biotherapeutics, ges i tablettform och ska sättas in högst fem dagar efter de första symtomen, medan virusmängden fortfarande är stor och innan immunförsvaret hunnit aktiveras. Behandlingen som prövas är en dos var 12:e timme under fem dygn.

– Det finns ett behov av en effektiv antiviral tablettbehandling av SARS-CoV-2 och att EMA nu beslutat att molnupiravir ska genomgå så kallad ”rolling review” innebär att processen fram till eventuellt godkännande går så snabbt som möjligt utan att noggrannheten i granskningen på något sätt äventyras, säger Magnus Gisslén.

MSD har tidigare lämnat in en ansökan om nödgodkännande till den amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

Sänd till en kollega

0.125