23948sdkhjf

Forskningen om postcovid får 50 miljoner av Vetenskapsrådet

50 miljoner kronor – det får forskare från flera lärosäten dela på när de ska utveckla kunskapen om långvariga symptom efter covid-19.

Med forskningen hoppas man kunna utveckla hälso- och sjukvårdens kunskap om långvariga symptom efter covid-19. Och förbättra diagnos- och behandlingsalternativen för patienterna.

– Det finns stora behov av att få mer kunskap om postcovid. Kompetensen inom de forskningsområden som ligger inom denna utlysning är hög i Sverige, vilket återspeglas i de ansökningar som kommit in. Det finns därmed goda förutsättningar för att öka kunskapen på många fronter och i förlängningen förbättra vård och behandling av de patienter som är drabbade, säger Madeleine Durbeej-Hjalt, huvudsekreterare för medicin och hälsa på Vetenskapsrådet, i ett pressmeddelande.

Forskningen ska bland annat svara på om postcovid orsakas av en autoimmun reaktion eller om det är kvarvarande virus som ligger till grund för symptomen. Man ska också titta på hur de långsiktiga effekterna påverkar hjärnan och vad det är för neurologiska symptom som förekommer och varför vissa patienter drabbas av dessa.

Det är forskare vid Göteborgs universitet, Linköpings universitet, Stockholms universitet, Karolinska institutet och Umeå universitet som får dela på de 50 miljonerna.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094