23948sdkhjf

Astra Zeneca: Två miljarder vaccindoser levererade på mindre än ett år

Svensk-brittiska Astra Zenecas vaccin mot covid-19 har drabbats av en del bakslag, men det hindrar inte att företaget nu – mindre än ett år efter första nödgodkännandet – har nått över två miljarder levererade doser till över 170 länder.

Det är en milstolpe som passerats, konstaterar företaget.

– Vårt vaccin har spelat en nyckelroll i hanteringen av den största nödsituationen för folkhälsan i vår livstid: uppskattningsvis en miljon liv har räddats, 50 miljoner covid-infektioner har förhindrats, två miljarder doser har levererats. Det är anmärkningsvärda siffror och jag vill tacka alla som lagt ner själ och hjärta för att hjälpa oss i våra fantastiska strävan, säger Astra Zenecas vd Pascal Soriot i ett pressmeddelande.

Omkring två tredjedelar av vaccindoserna från Astra Zeneca har gått till länder med låga eller medellåga inkomster, och av dem har 175 miljoner doser leverats inom ramen för vaccinationsprogrammet Covax.

Vaccinet, som fått namnet Vaxzevria, togs fram i ett samarbete mellan Astra Zeneca och Oxford University.

I Sverige har en betydande andel av invånarna över 65 år vaccinerats med Vaxzevria, men efter rapporter om vissa sällsynta men allvarliga biverkningar har Folkhälsomyndihgeten beslutat att vaccinet successivt ska fasas ut.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.399