23948sdkhjf

Ny studie: Munskydd inget hinder för barns utveckling

Kan barn läsa av känslor när människor bär munskydd – det är en fråga som har lyfts i och med pandemin. Nu har en studie publicerats i den vetenskapliga tidskriften Jama Pediatrics som visar att så är fallet.

I en ny studie publicerad i den vetenskapliga tidskriften Jama Pediatrics har forskare studerat om munskydd gör att barn inte kan avläsa känslor och om det kan ha en möjlig påverkan på deras utveckling. 

Forskare vid Lausanne universitetssjukhus i Schweiz visade 90 bilder för omkring 300 barn mellan tre till sex år. På bilderna fanns skådespelare som visade olika sorters känslor som glädje, ilska och sorg. På hälften av bilderna bar skådespelarna munskydd. Barnen fick berätta vad de såg eller peka på bilder som visade samma sorts känslor. Barnen hade också möjlighet att säga om de inte ville vara med eller om de inte visste svaret.

Barnen beskrev rätt känsla mer än 70 procent av gångerna när skådespelarna inte bar munskydd. När skydden var på hade barnen rätt mer än 67 procent av gångerna. Ju äldre barnen var ju oftare lyckades de pricka in rätt känsla. Ungefär en fjärdedel av barnen förväxlade sorg och ilska och cirka 21 procent svarade glädje istället för ilska och sorg. 

Enligt studien är faktiska munskydd avbildade i statiska bilder signifikant förknippade med känslomässig igenkänning hos friska förskolebarn, även om skillnaderna var små och effektstorlekarna var svaga. 

Ashley Ruba, expert inom utvecklingspsykologi vid Wisconsin-Madison universitet men som inte var delaktig i studien, säger till CNN att studien visar att munskydd inte kommer att skada barns utveckling, men för språkutvecklingen är det viktigt att kunna läsa av läppar. Hon anser att det finns andra saker under pandemin som skulle kunna skada barnens utveckling – som social isolering när man måste stanna hemma från skolan eller att föräldrarna förlorar sina jobb.

– Munskydd är förmodligen längst ner på listan över saker att oroa sig för, säger hon till CNN.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Medlemsnytt
Se alla medlemsnyheter
Mest läst
Senaste nytt
Se senaste nytt
Utvalda artiklar
Utvalda nyheter från förstasidan
Topplista innovationer: Turbuhalern tar läkemedlen till luftvägarna
Scandinavian Pharma rekryterar specialist inom biologiska läkemedel
Targinta skjuter på börsnotering: "Svåra marknadsförhållanden"
Topplista innovationer: Ögonbehandling blev fjäder i hatten för Pharmacia
Frågor och svar om Life Science Swedens innovationsrankning
Spermosens vd slutar
Andra Nordiska Medier
Rent
MedTech Magazine
Recycling

Sänd till en kollega

0.109