23948sdkhjf

Besked idag: Covidpass införs vid större offentliga tillställningar inomhus

Sverige inför användande av vaccinationsbevis för allmänna sammankomster och offentliga tillställningar med över 100 personer inomhus.

Beskedet kom vid en presskonferens på onsdagseftermiddagen.

– Vaccinationsbevisen är en åtgärd vi ser som nödvändig för att skydda hälso- och sjukvården från ökad belastning under de kommande månaderna, sa Folkhälsomyndighetens generaldirektör Karin Tegmark Wisell.

Folkhälsomyndigheten har i en hemställan bett regeringen att ändra i förordningen om särskilda begränsningar för att förhindra smittspridning från den 1 december. Den nya regleringen ska ske antingen genom särskilda smittskyddsåtgärder eller genom krav på vaccinationsbevis.

– Det är i inomhusmiljöer smittan sprids i första hand. Genom krav på vaccinationsbevis minskar risken för smittspridning i samband med offentliga möten och evenemang med många deltagare inomhus, som konserter, teaterföreställningar och idrottstävlingar, sa Karin Tegmark Wisell.

Folkhälsomyndigheten kommer också att ta fram föreskrifter för allmänna tillställningar och sammankomster med över 100 personer där arrangören väljer att inte kräva vaccinationsbevis.  Det kan komma att handla om regler för maximalt antal personer per kvadratmeter och avstånd mellan sällskap.

Tidigare på onsdagen meddelade Folkhälsomyndigheten att man nu backar från sitt tidigare beslut att inte förorda covidtestning av personer som fått dubbla doser vaccin och har symptom. Som motivering anges den ökade smittspridningen i omvärlden.

Beslutet innebär att FHM rekommenderar regionerna att från den 22 november, nu på måndag, erbjuda testning av alla som är sex år och äldre som får symtom som kan vara covid-19. Rekommendationen gäller alltså oavsett vaccinationsstatus. Personer som haft konstaterad covid-19 under det senaste halvåret är undantagna.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.093