23948sdkhjf

Det vet vi om den nya virusvarianten omikron

Världshälsoorganisationen, WHO, uppger att omikron, den nya varianten av sars-cov-2, innebär en ”väldigt hög” global risk. Det här vet vi hittills om coronavarianten som nyligen upptäcktes i Sydafrika. UPPDATERAD

Den nya varianten av sars-cov-2 väcker oro och har fått flera länder att ställa in flygtrafik och stänga sina gränser. Oron beror särskilt på att det hos varianten förekommer mer än 30 mutationer i spikeproteinet, det vill säga det protein i sars-cov-2 som de idag godkända vaccinen bygger på.

Den sydafrikanska läkaren Angelique Coetzee var först med att upptäcka den muterade varianten. Hon säger, till bland andra BBC, att de som drabbats hittills har haft väldigt milda symtom.  

Fakta

Virusvarianten B.1.1.529 upptäcktes för första gången i Sydafrika tidigare den här månaden. Varianten som fått namnet omikron har betydligt fler mutationer än tidigare varianter av sars-cov-2. Mer än 30 av mutationerna finns i spikeproteinet som viruset använder sig av för att infektera mänskliga celler. Mutationer som förekommer i omikron har tidigare iakttagits i andra varianter av viruset, så som beta och delta.

Världshälsoorganisationen, WHO, konstaterar dock i en uppdatering som kom under söndagen att det ännu inte är klarlagt om allvarlighetsgraden skiljer sig från tidigare kända varianter. Det är också oklart om den nya varianten är mer smittsam eller inte.

Här är WHO:s slutsatser i korthet:

  • Smittsamhet: Det är ännu okänt om viruset är mer smittsamt än andra varianter av viruset. Antalet personer som testat positivt har ökat i Sydafrika, men om det beror på omikron är inte klarlagt.
  • Allvarlighetsgrad: Det är inte känt om omikron är farligare eller mindre farlig än andra varianter. WHO framhåller att alla kända varianter av viruset kan orsaka allvarlig sjukdom och vara dödliga.
  • Återinfektion: Det finns tecken på att omikron medför en ökad risk för återinfektion jämfört med tidigare kända virusvarianter. Men fler studier krävs.

Det pågår studier för att utvärdera hur väl vaccin fungerar mot omikron. Både Pfizer och Moderna uppger att de har påbörjat sådana studier. Moderna har också påbörjat arbetet med att ta fram en uppdaterad version av sitt vaccin Spikevax mot covid-19, som ska ha en förbättrad skyddseffekt mot just omikron. Företaget räknar med att ha det klart i början av nästa år.

UPPDATERING

Under måndagsförmiddagen har WHO, enligt Reuters, uttalat att omikron utgör "en väldigt hög global risk" och kan få svåra konsekvenser för vissa områden. WHO:s generalsekreterare Tedros Adhanom Ghebreyesus ska ha tagit upp den allvarliga oron under ett möte med hälsoministrar från olika länder. 

Artikeln är en del av vårt tema om Covid-19.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109