23948sdkhjf

Första svenska fallet av omikron – upptäcktes hos resenär från Sydafrika

Sverige fick på måndagen sitt första bekräftade fall av virusvarianten omikron. Den smittade är en person i Region Skåne som nyligen varit i Sydafrika.

Varianten hittades i ett prov som togs för drygt en vecka sedan. Den smittade personen hade nyligen kommit hem efter en vistelse i Sydafrika och provet sekvenserades inom ramen för den pågående nationella övervakningen av viruset.

Det var väntat att vi skulle hitta varianten även i Sverige eftersom den upptäckts i ett flertal andra länder i Europa. De uppgifter vi har om varianten gör att vi bör ta den på stort allvar tills vi har mer kunskap, säger Karin Tegmark Wisell, generaldirektör på Folkhälsomyndigheten, i ett pressmeddelande.

Sedan i fredags rekommenderar myndigheten att alla resenärer från södra Afrika ska testas vid ankomst till Sverige, och det råder inreseförbud från länderna i regionen.

Två misstänkta fall av omikron har dessutom upptäckts i Jönköping. De proverna ska nu sekvenseras, liksom man för närvarande gör med alla positiva prover efter utlandsresa, samt ungefär 40 procent av alla prover från personer som smittats med covid-19 i Sverige.

I ett inlägg på Facebook skriver socialminister Lena Hallengren (S) att situationen ska tas på allvar.

”Regeringen och berörda myndigheter bevakar utvecklingen noga. Vi är alltid beredda att vidta ytterligare åtgärder om det krävs”, skriver Hallengren.

Både Pfizer och Moderna uppger att de inlett studier för att utvärdera hur väl vaccin fungerar mot omikron. Enligt Modernas vd Stéphane Bancel tycks de existerande vaccinerna inte vara lika effektiva mot den nya varianten.

– Jag tror att det kommer att bli en väsentlig skillnad. Jag vet bara inte hur mycket, eftersom vi väntar på de uppgifterna. Men alla vetenskapsmän som jag pratat med säger att... det här kommer inte att vara bra, säger han till Financial Times.

Moderna har påbörjat arbetet med att ta fram en uppdaterad version av sitt vaccin Spikevax, som ska ha en förbättrad skyddseffekt mot just omikron.

Artikeln är en del av vårt tema om Covid-19.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

Sänd till en kollega

0.095