23948sdkhjf

Världen får en Pandemikonvention

På onsdag väntas världens regeringar besluta om ett internationellt regelverk som ska användas vid kommande pandemier.

I veckan ska världens regeringar besluta om att införa en Pandemikonvention – ett internationellt regelverk för hur man ska hantera beredskap och åtgärder inför pandemier i framtiden. Det rapporterar Ekot.

Enligt Anders Nordström, Sveriges ambassadör för global hälsa, kommer Pandemikonventionen inte kunna vara till hjälp förrän vid nästa pandemi. Men den är viktigt, enligt honom, eftersom det idag saknas en larmklocka för att få världen att reagera. 

– Det vi ser framför oss är ett regelverk som är mordernt och effektivt vad gäller att dela information snabbt, säger han till Ekot.

Han menar och att det här regelverket kanske kan ge WHO ytterligare befogenhet att snabbt publicera och åka ut med expertmissioner till länder snabbare.

– Och att vi har en överenskommelse hur vi ska få fram diagnostik, test och vaccin framförallt, säger han.

WHO:s Världshälsoförsamling, som väntas ta beslut om konventionen på onsdag, kan efter beslutet påbörja arbetet med att skriva själva texten, något som kan ta tid. Efter kärnkraftsolyckan i Tjernobyl tog det ett halvår att ta fram ett regelverk om att hur man ska larma om kärnskraftsolyckor, men i vissa fall har det tagit flera år att få fram konventioner, enligt Ekot. 

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

Sänd till en kollega

0.094