23948sdkhjf

Tidigare Losec-forskare arbetar med uppföljare

Några av forskarna bakom en av de största svenska medicinska framgångarna genom tiderna – utvecklingen och lanseringen av Losec – vill nu upprepa succén. Life Science Sweden frågade, Kjell Andersson, Chief Scientific Officer och tidigare forskare på Astra Zeneca, i en tv-intervju hur det ska gå till och varför det behövs en uppföljare till 90-talets mest omtalade magmedicin.

När Losec lanserades i början av 1990-talet blev det snart en av de största svenska innovationsframgångarna någonsin – inte bara när man talar om läkemedel utan även alla produktkategorier. Det låg många decenniers forskning bakom, med idogt arbete både på Sahlgrenska universitetssjukhuset, Sahlgrenska akademin och Astra Hässle i Mölndal, som till slut ledde fram till magsårsmedicinen som har hjälpt miljontals människor och kom att bli en kassako för dåvarande Astra.

Några av dem som var med i forskarteamet bakom både Losec och uppföljaren Nexium har idag biotechföretaget Cinclus Pharma. Målet är att ta fram en ny sorts syrasekretionshämmare för dem som inte blir hjälpta av omeprazol, berättade företages vd Kjell Andersson på Life Science Sweden konferens Pharma Outsourcing förra i veckan. I TV-klippet ovan berättar han för Life Science Sweden vad som skiljer Cinclus Pharmas läkemedelskandidat från idag godkända behandlingar av refluxesofagit.

Fakta

Cinclus Pharma grundades år 2014 av Kjell Andersson, Peter Unge, Lennart Hansson, Mikael Dahlström, Urban Paulsson och Marek Poszepczynski. De har tidigare arbetat på Astra Zeneca med Losec och Nexium.

Artikeln är en del av vårt tema om WEBB-TV.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.08