23948sdkhjf

60 nya jobb när Astra Zeneca tillverkar covidläkemedel i Södertälje

Astra Zenecas förlägger slutproduktionen av covidläkemedlet Evusheld till Södertälje. Det väntas skapa 60 nya arbetstillfällen.

Evusheld, som är en kombination av långverkande antikroppar, fick nyligen nödtillstånd i USA, och Astra Zeneca har ett avtal om att förse den amerikanska regeringen med 700 000 doser.

De sista tillverkningsstegen kommer att ske i Södertälje, där produktionen skalas upp till 24-timmarsdrift sju dagar i veckan, vilket beräknas skapa 60 nya jobb

– Vi är mycket glada över att man har valt Sweden Operations i Södertälje för denna prioriterade uppgift. Våra skickliga medarbetare är väldigt motiverade att bidra till att förmedla denna potentiella, nya covid-19-medicin till patienter runtom i världen, säger Jim Fox, chef för Astra Zeneca Sweden Operations, i ett pressmeddelande.

Nödgodkännandet i USA gäller användning för personer med måttlig till svår immunförsämring på grund av ett medicinskt tillstånd eller immunsuppressiva mediciner som kanske inte ger ett adekvat immunsvar på covid-19-vaccination, samt för personer som inte är rekommenderade att vaccinera sig.

Enligt Astra Zeneca anses omkring två procent av världens befolkning löpa ökad risk för ett otillräckligt svar på ett covid-19-vaccin. I den gruppen finns bland annat personer med blodcancer eller andra cancerformer som behandlas med cellgifter, patienter i dialys, samt de som tar mediciner efter en organtransplantation eller immunsuppressiva läkemedel för sjukdomar som multipel skleros och reumatoid artrit.

I Europa är inte Evusheld godkänd ännu, men läkemdedlet är under löpande granskning av den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.143