23948sdkhjf

Lipidor satsar på spray mot akne

Stockholmsbaserade Lipidor drar igång ett program för att utveckla en ny läkemedelskandidat i sprayform mot acne vulgaris, ungdomsakne.

Omkring 15 procent av alla ungdomar drabbas av medelsvår eller svår akne, och marknaden för förskrivningsläkemedel uppskattas till cirka 35 miljarder kronor.

Lipidors läkemedelskandidat kallas AKP-08 och bygger på Lipidors spraybara teknologi för formulering av läkemedel, Akvano. Denna består av lipider som tillsammans med en flyktigt lösningsmedel är bärare av den aktiva substansen.

– Vi har gjort en omfattande screening av möjliga kandidater och valt att prioritera AKP-08 som ser ut att kunna ge en tydlig produktdifferentiering och ta stora marknadsandelar, säger Lipidors vd Ola Holmlund i ett pressmeddelande.

Företagets har som strategi att ingå kommersiella avtal med ledande läkemedelsbolag efter genomförda fas II- eller fas III-studier och hoppas på en sådan utveckling även för AKP-08. Tidigare i år har bolaget ingått licensavtal med Relife om två läkemedelskandidater mot psoriasis och med Cannasur, vilket avser medicinsk cannabis.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062