23948sdkhjf

Vinnova stöttar Umeåprojekt mot diabetiska fotsår

Umeåföretaget Omnio med samarbetspartners tilldelas nästan fem miljoner kronor av Vinnova för att utveckla en behandling mot diabetiska fotsår.

Diabetiska fotsår som inte läker orsakar mycket lidande och kräver stora resurser av vården. Omnio utvecklar en behandling med plasminogen, ett plasmaprotein som fungerar som en viktig molekyl för reglering av inflammation.

Ambitionen är att minska tiden som krävs för att få fullständig läkning och att kunna behandla de allra värst utsatta patienterna med kroniska svårläkta sår för vilka amputationer i många fall är det enda alternativet som finns kvar.

Projektet sker i samarbete med läkaren Jan Apelqvist vid Skånes universitetssjukhus och professor Tor Nys forskargrupp vid Umeå universitet.

Vinnova har nu beslutat att anslå 4,95 miljoner kronor för att bidra till utvecklingen av "ett säkert, skalbart och kostnadseffektivt biologiskt läkemedel mot diabetiska fotsår".

– Den extra finansieringen kommer att hjälpa Omnio att påskynda sitt arbete med att föra fördelarna med plasminogen till patienterna, säger Ulrika Norin, vd på Omnio, i ett pressmeddelande.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Medlemsnytt
Se alla medlemsnyheter
Mest läst
Senaste nytt
Se senaste nytt
Utvalda artiklar
Utvalda nyheter från förstasidan
EU-godkännande för ny behandling mot svår tarmsjukdom
Ökade vinster för privata vårdbolag – men allvarlig rekryteringskris hotar
Xspray får särläkemedelsstatus för behandling av lymfatisk leukemi
Fritt fram för desinformation om covid-19 på Twitter
Outsourcing som strategi för ökad trovärdighet
Roche lägger ner utveckling av Alzheimerbehandling
Andra Nordiska Medier
Rent
MedTech Magazine
Recycling

Sänd till en kollega

0.094