23948sdkhjf

Fyra miljarder till att beta av vårdköer

Regeringen fördelar fyra miljarder kronor till regionerna för hantera den vård som skjutits upp under pandemin. Dessutom avsätts 423 miljoner för att öka antalet vårdplatser och minska överbeläggningen.

Vid en pressträff på torsdagsmorgonen konstaterade socialminister Lena Hallengren (S) att det idag vårdas cirka 2 000 covidpatienter på svenska sjukhus, men också att en allt större andel av dessa vårdas huvudsakligen av andra skäl än covid-19.

Samtidigt har pandemin visat att marginalerna i vården är för små, och att överbeläggning är alltför vanligt på våra sjukhus.

Vi har en för liten kostym idag. Vi kan inte ha överbeläggning som har satts i system.

De extra 423 miljonerna som nu skjuts till kan användas till att anställa mer vårdpersonal och utveckla arbetsmiljön i syfte att få fram fler vårdplatser.

På torsdagen kommer regeringen även att fördela fyra miljarder kronor till regionerna, i enlighet med budgetpropositionen, för att klara av den vårdskuld som uppstått under covidpandemin.

 Det kommer att vara en stor och svår uppgift att beta av coronaköerna, men jag vill inte att ekonomiska resurser ska vara ett hinder på vägen, sa Lena Hallengren.

Hon aviserade också en fortsatt ökning av utbildningsplatser inom vården.

Det är dags för en nystart för svensk sjukvård.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

Sänd till en kollega

0.078