23948sdkhjf

Novo Nordisk Fonden stöder hjälparbete i Ukraina

FN:s flyktingorgan UNHCR får 5 miljoner danska kronor från Novo Nordisk Fonden för att ge akut hjälp i Ukraina.

Efter Rysslands invasion av Ukraina i torsdags förra veckan ökar de väpnade striderna. Landets huvudstad uppges under måndag morgon vara omringad av ryska styrkor. Och flyktingströmmen till de västra delarna av landet och grannländerna ökar. Enligt FN:s flytingkommissarie har nu över 500 000 människor flytt landet. 

– Situationen i Ukraina är tragisk och det är djupt oroande att följa hur krisen utvecklas. Med detta humanitära stöd vill vi bidra till att hjälpa människor som är drabbade av den militära aktionen och har tvingats fly från sitt hem för att söka säkerhet, säger Hanna Line Jakobsen, Senior Vice President, Novo Nordisk Foundation, i ett pressmeddelande.

UNHCR har efter Rysslands invasion av Ukraina utökat sin verksamhet och kapacitet inte bara i Ukraina utan även i grannländerna. Flyktingorganet har funnits i Ukraina sedan 1994 där de tillhandahåller hjälpartiklar och skydd till de människor som tvingats fly.

– Vi är allvarligt oroade över den snabbt försämrade situationen i Ukraina. Tack vare detta snabba stöd från Novo Nordisk Foundation kan UNHCR hjälpa och skydda de som behöver humanitärt bistånd, säger Pascale Moreau, direktör för UNHCR:s regionala byrå för Europa, i pressmeddelandet.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

Sänd till en kollega

0.188