23948sdkhjf

Läkemedelsverket: ”Vi jobbar intensivt med att få iväg läkemedel till Ukraina”

Smärtstillande och insulin är några av de läkemedel som behövs i det krigsdrabbade Ukraina. Nu har Läkemedelsverket fått i uppdrag av regeringen att matcha erbjudanden om läkemedel från svenska aktörer mot det behov som finns i Ukraina.

– Det är bråttom att få iväg läkemedel till Ukraina. Helst hade jag sett att de redan hade gått iväg, men vi jobbar intensivt med det, säger Lena Björk, direktör för Tillsyn hos Läkemedelsverket, till Life Science Sweden.

Generellt är det läkemedel som smärtstillande, men också medicin för sjukdomar, som insulin som efterfrågas. Enligt Lena Björk är efterfrågan bred. För att få iväg transporter måste Läkemedelsverket tillsammans med MSB nu se till att läkemedel kan transporteras på ett säkert sätt, enligt de krav som finns för läkemedelstransporter.

Det innebär att de ska hanteras på ett sådant sätt att de inte blir verkningslösa eller påverkas på ett sådant sätt att de kan påverka en patients hälsa negativt.

Nästa steg är att matcha läkemedel utifrån det som behövs i Ukraina. När läkemedelstransporter från Sverige kommer att gå iväg till Ukraina vet inte Lena Björk.

– Jag kan inte ge dig en tidsram, men så snabbt det bara går, säger hon.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

Sänd till en kollega

0.094