23948sdkhjf

Strålning och immunterapier i fokus när Cancerfonden stödjer 29 forskare

Cancerfonden delar ut drygt 117 miljoner kronor till 29 olika forskare inom bland annat immunterapier, strålbehandling och blodcancer.

– Vi har all anledning att känna hopp – forskningen om cancer går framåt och vi har idag utvecklat metoder som för bara några år sedan kändes som ren science fiction, säger Klas Kärre, ordförande för Cancerfondens forskningsnämnd, i ett pressmeddelande.

Drygt hälften av forskartjänsterna, 15 stycken, finns på Karolinska institutet. Övriga fördelas på Lunds universitet (8 forskartjänster), Uppsala universitet (5) och Göteborg universitet (1).

Fem av forskarna är aktiva inom strålbehandling. Enligt Cancerfonden är det idag för få i Sverige som forskar på området, vilket gör att svensk strålforskning riskerar att halka efter.

En strålforskarna är Pavitra Kannan vid Karolinska institutet, som arbetar för att förbättra överlevnaden vid prostatacancer. Det är en cancerform där strålning oftast används som behandlingsmetod, men ibland inte fungerar eftersom tumörceller hos vissa patienter utvecklar resistens mot strålningen.

– Vi ska nu studera vad som gör resistenta celler sårbara i ekosystemet så att strålterapin kan få bättre effekt. Jag är otroligt glad över stödet från Cancerfonden, säger Pavitra Kannan i pressmeddelandet.

Andra forskare som lyfts fram av Cancerfonden är Erik Elias vid Göteborgs universitet, som undersöker vad som gör att neuroendokrina tumörer växer och sprider sig, Lotta Hansson vid KI som ska forska kring blodcancerpatienter och covid-19, samt Yumeng Mao vid Uppsala universitet som undersöker hur immunterapier ska kunna fungera mer effektivt och för fler cancerformer än i dag.

Här är en lista över alla forskare som beviljades medel.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Medlemsnytt
Se alla medlemsnyheter
Mest läst
Senaste nytt
Se senaste nytt
Utvalda artiklar
Utvalda nyheter från förstasidan
Svenskt i topp i rankning över mest efterlängtade läkemedlen 2023
Hon blir ny hälso- och sjukvårdschef på SKR
Neogap får tummen upp för att starta klinisk studie
Carolin Wiken är ny vd för Geelmuyden Kiese i Sverige
Eugen Steiner föreslås bli styrelseordförande i Bioarctic
KI-studie: CAR-T visade effekt mot äggstockscancer hos möss
Andra Nordiska Medier
Rent
MedTech Magazine
Recycling

Sänd till en kollega

0.078