23948sdkhjf

WHO: Nya omikronvarianten XE kan vara mer smittsam

Den nya varianten omikron XE kan vara tio procent mer smittsam än de tidigare omikronvarianterna, rapporterar WHO och uppmanar länder att återuppta sekvensering för att kunna upptäcka nya varianter.

Ännu en ny variant av omikron har upptäckts i flera länder. Den nya varianten är en hybrid mellan de två omikronstammarna BA.1 och BA.2 och upptäcktes först i Storbritannien den 19 januari, enligt en rapport från Världshälsoorganisationen WHO

Fram till den 22 mars hade 763 fall av XE upptäckts i Storbritannien, rapporterar The Independent. Varianten har också hittats i Thailand, Nya Zeeland och Israel.

Israel varnade för den nya varianten i mars då landet upptäckt två fall, och samtidigt gick WHO ut och varnade för att europeiska länder tar för lätt på mutationer av covid-viruset, enligt The Sun. 

WHO uppmanar nu länder runt om i världen att återuppta testning av covid-19 och sekvensering, i de fall man slutat med det, för att kunna upptäcka nya varianter. 

" Det är väldigt viktigt att vi fortsätter med sekvensering så vi får en god geografisk täckning av sekvenseringen runt om i världen", säger Maria Van Kerkhove, epidemiolog vid WHO i en video på Twitter. 

Tidiga data tyder på att den nya varianten är mer smittsam – med tio procent – än de tidigare omikronvarianterna, men det krävs mer data för att veta säkert, skriver WHO i rapporten.

Susan Hopkins, CMO hos UK Health Security Agency, säger till The Sun, att det ännu inte finns tillräckligt med data för att dra slutsatser om smittsamhet, svårighetsgrad eller hur effektivt vaccin är mot varianten. 

Artikeln är en del av vårt tema om Covid-19.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Medlemsnytt
Se alla medlemsnyheter
Mest läst
Senaste nytt
Se senaste nytt
Utvalda artiklar
Utvalda nyheter från förstasidan
FDA-ansökan inlämnad för Orexos akutläkemedel mot överdos
Individuellt DNA-pass ska ge färre läkemedelsbiverkningar
Självadministrerad astmabehandling godkänd i USA
På anställningsintervjun – det här ska du tänka på
Hög aktivitet på Precisionsmedicinskt centrum
Stort intresse för företag bakom nytt potensläkemedel – nyemission övertecknad
Andra Nordiska Medier
Rent
MedTech Magazine
Recycling

Sänd till en kollega

0.172