23948sdkhjf

Fetmaläkemedel från Novo Nordisk prövas mot hjärt- kärlhändelser

Det danska läkemedelsbolaget Novo Nordisk genomför för närvarande Select-studien där bolaget undersöker om huruvida bolagets fetmaläkemedel Wegovy kan minska risken för hjärt- kärlhändelser.

– Vi har dokumenterat att det minskar vikten, men om vi genom den här studien och också dokumenterar att det minskar risken för hjärt-kärlhändelser bedömer vi att det kommer att öppna upp fetmamarknaden ytterligare, sa Novo Nordisks finanschef Karsten Munk Knudsen under fredagens telefonkonferens i samband med den tidigarelagda rapporten för det första kvartalet 2022

För Select-studien, som omfattar 17 500 patienter, väntas en interimsanalys kunna presenteras i det tredje kvartalet 2022, var beskedet från bolaget i samband med kapitalmarknadsdagen i mars.

Beroende på utfallet av studien finns en möjlighet att stoppa studien i förtid. Om så blir fallet väntas studien kunna slutföras runt årsskiftet 2022/2023. I vilket fall som helst ska studien kunna slutföras under 2023 när ett fördefinierat antal MACE-händelser uppnås, vilket omfattar hjärtinfarkt utan dödlig utgång, stroke utan dödlig utgång samt dödsfall orsakade av hjärt-kärlhändelser.

Novo Nordisks kommersiella strategi inom fetmaområdet är att skapa en marknad eftersom marknaden för anti-fetmabehandlingar i dag, enligt Novo Nordisks finanschef, inte är väldefinierad.

– Det finns helt klart ett stort obehandlat patientbehov i samhället. Vi bedömer att det globalt finns upp till 650 miljoner människor med fetma, säger Karsten Munk Knudsen.

Under torsdagen presenterade amerikanska Eli Lilly resultat från fas III-studien Surmount-1 som utvärderade läkemedelskandidaten tirzepatid mot fetma. I den högsta dosgruppen i studien uppnåddes en genomsnittlig viktminskning om 22,5 procent. Under telefonkonferensen ställde Nyhetsbyrån Direkt frågan om hur Novo Nordisk ser på konkurrensen från tirzepatid.

– När du diskuterar påverkan från tirzepatid och konkurrensen från den är det potentiellt en mycket stor marknad med 650 miljoner människor med gott om utrymme för både substanser från Novo Nordisk och substanser från konkurrenter, sa Karsten Munk Knudsen.

Kombinationsläkemedlet Cagrisema, där den aktiva ingrediensen från Wegovy semaglutid ingår, väntas i slutet på 2022 påbörja studier i fas III. I studieprogrammet under namnet Redefine ingår två studier där det primära målet för båda studierna är förändringen i kroppsvikt mätt i procent samt att nå en viktminskning på åtminstone fem procent. Fas III-studierna väntas enligt Karsten Munk Knudsen ta några år att genomföra.

Novo Nordisk lanserade 2015 Saxenda inom sitt verksamhetsområde inom fetma och 2021 lanserades Wegovy. Under Novo Nordisks kapitalmarknadsdag i mars uppgav bolaget planer om att nå en försäljning på 25 miljarder danska kronor inom området vid 2025.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar
Utvalda nyheter från förstasidan
Genmutation som förhindrar smärta kartläggs av forskare
Rockad i ledningen för Kancera
Covidvaccin från Novavax föreslås få fullt godkännande
15 framtidsyrken inom life science: “Huggsexa om kompetens”
Han tar över som ordförande i CTR
Studie: Granatäpplen kan hjälpa till att rena vatten från läkemedel
Andra Nordiska Medier

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094