23948sdkhjf

EU: Ökad tillgång till hälsodata guldgruva för forskare

EU-kommissionen lade under tisdagen fram ett förslag som skulle innebära att hälsodata ska kunna användas bättre inom bland annat sjukvård och forskning.

Hälsodata ska bli mer tillgängliga, lättare att dela och säkrare att använda i EU. På tisdagen lade EU-kommissionen fram ett förslag för att skapa en inre marknad för digitala hälsotjänster och produkter, kallat det Europeiska hälsodataområdet, EHDS.

Målet är att hälsodata ska kunna användas bättre för sjukvård, forskning, innovation och politiska beslut.

”EHDS förändrar scenen fullständigt för den digitala transformeringen av hälsovård i EU. Data ska bli en guldgruva för vetenskapsmän, forskare, innovatörer och beslutsfattare", sade EU:s hälsokommissionär Stella Kyriakides vid en presskonferens.

Samtidigt påpekade hon att personlig integritet och säkerhet ska få högt skydd. Medborgare ska få kontroll över sina data.

"Medborgarna måste ha förtroende för systemet, känna att deras önskemål respekteras", sade Stella Kyriakides.

I de flesta fall anonymiseras denna data. Hälsokommissionären nämnde undantag, som när ett franskt sjukhus behandlar en portugisisk turist och behöver få tillgång till portugisens journal. Information ska lagras i ett europeiskt standardformat. Dit hör patientsammanfattningar, recept, bilder, labbresultat och utskrivningsrapporter. Vidare ska interoperabilitet och säkerhet bli standardkrav.

För att få tillgång till data måste företag och institutioner få tillstånd från en nationell myndighet med ansvar för hälsodata.

"Det här är en rikedom som vi inte använder nu", sade kommissionens vice ordförande Margaritis Schinas.

Lagförslaget ska i vanlig ordning behandlas av Europaparlamentet och EU-länderna i ministerrådet.

Kommentera en artikel

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078