23948sdkhjf

Nu är det klart: Internationella vaccininstitutet placeras i Stockholm

För första gången etablerar sig Internationella vaccininstitutet, IVI, utanför Sydkorea. Idag klubbade riksdagen avtalet som innebär att en filial av institutet placeras i Stockholm.

Internationella vaccininstitutet, IVI, som är kopplat till WHO, kommer att lägga sitt Europakontor i Stockholm. Hittills finns institutet enbart i värdlandet Sydkorea.

I december skrev Sverige och IVI en avsiktsförklaring om att skapa ett kontor i Europa, med säte i Stockholm, och idag togs beslut i riksdagen. Med kontoret i Stockholm vill IVI bli ett internationellt nav för forskning, innovation och samarbete.

IVI bildades 1997 och är en del i FN:s utvecklingsprogram UNPD. Syftet med institutets arbete är att utveckla och distribuera vacciner för en global hälsa med fokus på fattiga länder. Bakom institutet står 36 av FN:s medlemsländer. Sverige har sedan 2002 stöttat institutet med bistånd via Sida.

Det europeiska teamet ska, enligt ett pressmeddelande, arbeta med vaccinforskning och vaccinutveckling tillsammans med offentliga och privata aktörer i Europas länder.

Senast i september i år ska kontoret vara upprättat i Sverige, skriver regeringen på sin hemsida.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.047