23948sdkhjf

Ingen efterfrågan på nya covidvaccinet – "Måste sannolikt kasseras"

Bara knappt sex tusen doser har hittills getts av covidvaccinet från Novavax i Sverige. Kvar i lager finns över 1,4 miljoner doser. "Det är sannolikt så att de måste kasseras. Det finns ingen efterfrågan, vare sig i Sverige eller globalt", säger Sveriges nationella vaccinsamordnare Richard Bergström till Life Science Sweden.

Det proteinbaserade vaccinet Nuvaxovid introducerades i Sverige i början av mars som ett mer traditionellt komplement till covidvaccinerna från Pfizer/Biontech respektive Moderna, vilka bägge bygger på den relativt nya mRNA-tekniken.

Men som Life Science Sweden berättat i en tidigare artikel har intresset varit svagt. Bara en bråkdel av de inköpta doserna har använts, och den stora merparten kommer att behöva kasseras när det sista användningsdatumet går ut efter sommaren.

Det är ett problem på så sätt att vi köpt doser, och de bör ju komma till användning, säger Richard Bergström.

Bakgrunden är, enligt honom, att Novavax vaccin kom med nästan ett års försening på grund av betydande produktionsproblem. Det har bland annat handlat om brister i komparabilitet, det har varit svårt att få företagets fabriker i Indien och Tjeckien att tillverka exakt samma material som det som användes i de kliniska studierna på vårkanten 2021.

Ett annat problem är att vaccinet inte är formellt godkänt som booster, det vill säga påfyllnadsdos.

 Om det används så i Sverige idag är det egentligen "off label". Teoretiskt och teknologiskt är det mycket som talar för att det här är ett bra vaccin för användning på det sättet, men det är inte formellt godkänt för det.

Huvudskälet när förhandsbeställningar gjordes av Nuvaxovid och andra kommande proteinbaserade vaccin var att man för säkerhets skulle ville använda olika teknologier. Då visste man inte att mRNA-vaccinerna skulle visa sig så effektiva.

Det har också uttryckts förhoppningar om att introduktionen av ett mer traditionellt framtaget vaccin skulle få tidigare skeptiker att kavla upp ärmen. Men genomslaget har varit svagt.

 Det var alltid ett extra argument, att man kanske skulle få några till att vaccinera sig. Men jag har aldrig haft någon illusion om att resterande delen ovaccinerade plötsligt skulle gå och ta det här vaccinet, säger Richard Bergström.

Vad som händer framöver med Nuvaxovid i Sverige är oklart. Till saken hör att ett nytt proteinbaserat vaccin från franska Sanofi, som dessutom ska vara uppdaterat för nyare virusvarianter, väntas komma under året.

Diskussioner pågår med Folkhälsomyndigheten. Behöver vi ta in fler doser av Nuvaxovid för att ersätta dem som går ut? Det är resonemang som förs, säger Richard Bergström.

Kommentera en artikel (1)
Meddela redaktionen
Medlemsnytt
Se alla medlemsnyheter
Mest läst
Senaste nytt
Se senaste nytt
Utvalda artiklar
Utvalda nyheter från förstasidan
Topplista innovationer: Turbuhalern tar läkemedlen till luftvägarna
Scandinavian Pharma rekryterar specialist inom biologiska läkemedel
Targinta skjuter på börsnotering: "Svåra marknadsförhållanden"
Topplista innovationer: Ögonbehandling blev fjäder i hatten för Pharmacia
Frågor och svar om Life Science Swedens innovationsrankning
Spermosens vd slutar
Andra Nordiska Medier
Rent
MedTech Magazine
Recycling

Sänd till en kollega

0.085