23948sdkhjf

Ett 100-tal läkemedel återkallas efter misstänkt forskningsfusk

Ett hundratal generiska läkemedel återkallas tillfälligt i EU på grund av misstänkt forskningsfusk, efter rekommendation av den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA. I Sverige berörs åtta läkemedel, bland dem statiner och vanliga smärtstillande.

Enligt EMA har oegentligheter upptäckts i studier utförda av det indiska företaget Synchron Research Studies. Det rör sig fusk i samband med bolagets bioekvivalensstudier.

Ett flertal läkemedelsmyndigheter har genomfört inspektioner och även det svenska Läkemedelsverket har gjort en omfattande utredning.

– Patienter ska kunna garanteras säkra och effektiva läkemedel. Därför är regler och krav mycket höga på den som ska forska, utveckla och tillverka läkemedel. Det betyder också att den som bryter mot reglerna kan drabbas av långtgående konsekvenser, säger Kristina Dunder, ledamot i EMA:s vetenskapliga kommitté CHMP, i ett pressmeddelande

Enligt Läkemedelsverket finns inga signaler om att patienter ska ha drabbats av läkemedelsskada eller bristande behandlingseffekt efter att ha använt de berörda läkemedlen.

Det formella beslutet om tillfälligt återkallande fattas av EU-kommissionen, varpå Läkemedelsverket kan att fatta nationella beslut. Fram tills dess kan läkemedlen säljas som vanligt.

De läkemedel som berörs i Sverige är: Alfacalcidol Orifarm, Atorvastatin Amarox, Atorvastatin Mylan, Flucloxacillin Sandoz, Ibuprofen Bril, Ibuprofen BrillPharma, Isonova och  Kagitz.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079