23948sdkhjf

Björn Olsen om apkoppor: "Det är vettigt att ta det här på stort allvar"

Europa ser just nu ett utbrott av apkoppor. WHO har kallat till krismöte och EU har haft möte om hur viruset och smittspridningen ska bemötas. Men hur farlig är sjukdomen? Life Science Sweden har pratat med Björn Olsen, professor i infektionssjukdomar, om apkoppsviruset.

Det är rätt smittsamt när folk har blåsor eller om någon har feber. Det kan vara en luftburen smitta och det liknar smittkoppor på det sättet att man kan smitta vid hosta eller nysningar. Men det absolut mest smittsamma är direktkontakt, säger Björn Olsen, professor i infektionssjukdomar vid Uppsala universitet. 

Det är genom direktkontakt med utslag och blåsor som smittspridningen är som högst. Men även kläder och sängkläder som har sekret från kopporna smittar eftersom viruset ligger kvar på textilier.

Enligt Björn Olsen vet man inte hur länge viruset finns kvar i textilier. När sekretet torkat eller man tvättar kläderna försvinner det dock.

I den här gruppen som har blivit smittad nu verkar majoriteten vara män som har haft sex med män och det är kopplat till festivaler och liknande. Då är det via slemhinnor och naturligtvis i närkontakt med blåsor och om hud spricker, som det smittar.

Enligt ECDC:s rapport om riskbedömning som kom under måndagen görs bedömningen att risken för smittspridning är störst bland personer med många sexuella kontakter, men att sjukdomen i övrigt inte sprids så lätt från människa till människa.

Men hur farlig är då sjukdomen?

Dödligheten kan variera ordentligt. Det finns två varianter av viruset – en centralafrikansk och en västafrikanskt. Den centralafrikanska varianten kan, om man har ett kraftigt insjuknande, ha en dödlighet på tio procent och det är väldigt högt. Den andra varianten, om man har en kraftig infektion, har en dödlighet på en procent.

Men det är inte bara själva apkoppsviruset som är problemet, utan följdinfektionerna som kommer av de bakteriella infektionerna i slemhinnor och i hud kan vara väl så farliga, menar Björn Olsen.

Än så länge finns ingen information om dödsfall i det nya utbrottet. Personen som är det första bekräftade smittade fallet i Sverige har fått vård men är inte allvarligt sjuk, enligt Folkhälsomyndigheten. Regeringen klassade under fredagen sjukdomen som allmänfarlig för att kunna vidta fler smittskyddsåtgärder.

Att nu Sverige, WHO och EU står på tå inför den nya smittspridningen är positivt, enligt Björn Olsen.

Man behöver göra en aktiv smittspårning och få kläm på vilka de smittade har träffat. Men att nagla ned det snabbt blir betydligt svårare om vissa smittats luftburet. Vi har idag ingen aning om hur länge viruset ligger kvar i luften. Med omikronvarianten av covid vet vi ju idag att den är extremt smittsam, nästan lite åt mässlingshållet som är en av de mest smittsamma sjukdom vi känner till.

Han fortsätter:

Apkoppor är mindre smittsamt, men det finns olika grader i helvetet. Viruset flyger i luften och i en stängd miljö blir det värre. Det dalar ju inte ned till marken som stenar. Det är vettigt att ta det här på stort allvar. Vi såg ju hur det gick med covid när man inte trodde att det skulle komma till Sverige. Idag har vi nästan 19 000 döda. ”Better safe than sorry”.

För att apkoppsutbrottet ska benämnas epidemi behövs flera lokala utbrott, men det är svårt med gränsdragningen mellan utbrott och epidemi, enligt Björn Olsen. Att det blir en pandemi, ser han dock inte som troligt – då behövs en okontrollerad smitta på två eller fler kontinenter.

Men apkopporna har spridit sig till flera kontinenter, dock inte okontrollerat. Förutom Europa har USA och Kanada fall, liksom Australien. Israel rapporterade ett fall för några dagar sedan. Enligt ECDC fanns det under måndagen 62 bekräftade fall i EU och EES-länderna, med ytterligare 42 misstänkta fall. WHO senaste statistik är från i lördags med totalt 92 bekräftade fall i världen och 28 misstänkta fall. Som Life Science Sweden tidigare skrivit har Sverige ett fall.

Vi får nog vänja oss vid det här med smitta. Det går snabbt att resa idag så det här är en ny fas vi befinner oss i. I Central- och Västafrika är det upprepade utbrott, men att det nu sprider sig över världen är väldigt nytt och här behöver man smittspåra ordentligt.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094