23948sdkhjf

Hon blir ny generaldirektör för Vetenskapsrådet

Katarina Bjelke har utsetts till ny generaldirektör och chef för Vetenskapsrådet. Hon tillträder sin nya tjänst den 15 september.

Idag är Katarina Bjelke universitetsdirektör vid Karolinska institutet, och innan dess har hon bland annat haft motsvarande post vid Uppsala universitet och varit enhetschef på utbildningsdepartementet.

Utöver det har hon haft flera styrelseuppdrag.

Jag är mycket glad att Katarina Bjelke har tackat ja till att bli generaldirektör för Vetenskapsrådet. Hon har länge varit verksam inom utbildningssektorn och har under stora delar av sin karriär arbetat med forskningsfinansiering. Med sin djupa chefs- och ledarerfarenhet är hon mycket lämpad för det här uppdraget och jag ser fram emot ett gott samarbete framöver, säger utbildningsminister Anna Ekström (S) i ett pressmeddelande.

Vetenskapsrådet är Sveriges största statliga forskningsfinansiär och stödjer svensk forskning med närmare åtta miljarder kronor per år.

Katarina Bjelke säger i en kommentar att hon tar sig an uppdraget med stor ödmjukhet.

– Vetenskapsrådet är otroligt viktigt för forskarsamhället men även för samhället i övrigt. Det är ett stort ansvar att med de skattemedel som Vetenskapsrådet förfogar över ytterligare stärka den fria, forskarinitierade forskningen och infrastrukturen. Viktiga är även myndighetens många analyser och den kunskap som förs tillbaka till samhället tillsammans med den roll Vetenskapsrådet har i att ge råd till regering och riksdag, säger hon.

Katarina Bjelke ersätter Sven Stafström, som avgår den sista juni. Mellan den 1 juni och 15 september kommer rådsdirektör Maria Thuveson att vara tillförordnad generaldirektör för myndigheten.

Artikeln är en del av vårt tema om Jobb & karriär.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109